Aromatyczna Italia. Zioła w kuchni włoskiej

Blog

Jakimi ziołami pachnie włoska kuchnia? Jest ona niezwykle aromatyczna, ale też prosta, wystarczy połączyć kilka składników, aby powstało wyśmienite i świeże danie. W żadnej potrawie o korzeniach włoskich nie może jednak zabraknąć ziół, które stanowią bardzo ważny element kultury kulinarnej Italii. Wszystkie znajdują się w naszej kuchni, być może w Waszych również, szczególnie że Polacy również chętnie ich używają. To jest właśnie jeden z sekretów (już jednak odkrytych) włoskich kucharzy.

Bazylia… prawie do wszystkich dań

Komu Włochy nie kojarzą się z bazylią? Trudno znaleźć inne zioło tak mocno nawiązujące do tej kuchni. Dodaje się ją do pizzy, pasty i sałatek. Bazylia jest lubiana przez Włochów w każdej postaci. Używają jej w wersji świeżej, suszonej, a nawet marynowanej. Cechuje się delikatnym, ale orzeźwiającym smakiem. Zawsze dodajemy ją do dania pod koniec gotowania, ponieważ poddawana zbyt długiej obróbce traci swój smak i aromat, a to jest przecież w niej najwspanialsze.

Aromatyczne oregano

To jeden z nieodłącznych partnerów bazylii, czyli drugie najpopularniejsze w kuchni włoskiej zioło. Oregano znane było już mieszkańcom starożytnego Egiptu i Grecji. Przez Afrodytę uznane zostało za symbol szczęścia, ponieważ zachwyciło ją niezwykłym, słodkim aromatem. Oregano fantastycznie podkręca smak warzyw, szczególnie skąpanych w słońcu pomidorów, z których przyrządza się wyjątkowy sos pomidorowy oraz tradycyjną sałatkę caprese. Wyróżnia się delikatnie korzennym smakiem i jest ziołem, które ułatwia trawienie.

Rozmaryn do mięs

To właśnie na obszarze śródziemnomorskim najwcześniej doceniono właściwości rozmarynu. Uznawano go za przyprawę leczniczą. Dzisiaj wiadomo, że ma silne właściwości wiruso-, bakterio- i grzybobójcze oraz wzmacnia odporność, a także reguluje poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia też trawienie, dlatego Włosi dodają go szczególnie do dań mięsnych, nieco bardziej tłustych. Świetnie komponuje się także z zapiekanymi ziemniakami.

Szałwia o intensywnym smaku

To kolejne z ziół, bez którego Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni. Jego zastosowanie jest podobne, jak rozmarynu, również fantastycznie komponuje się ze smakami mięsnymi. Szałwia ułatwia trawienie tłuszczów, dlatego znalazła swoje zastosowanie przy tłustych potrawach, np. z wieprzowiny. Szałwia cechuje się intensywnym, nieco cytrusowym, ale też ostrym smakiem. Dodawana jest do pomidorów, grochu i kapusty. Jej intensywność idealnie współgra z serami o równie wyrazistych aromatach.

Włoskie zioła mają nie tylko intensywny i aromatyczny smak, ale też wyróżniają się cennymi właściwościami leczniczymi i wspomagającymi funkcjonowanie naszego organizmu. Wspierają procesy trawienne, w związku z czym ryzyko niestrawności i bólu brzucha jest zdecydowanie mniejsze. Wpływają pozytywnie na naszą odporność, a także sprzyjają dobremu samopoczuciu.

W Vapiano przyprawiamy tylko po włosku, zgodnie z tradycją kuchni słonecznej Italii. Poczujesz świeżość bazylii, delikatną słodycz oregano i lekką ostrość rozmarynu.

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Wrocław
ul. Sucha 1,
50-086 Wrocław

Vapiano - telefon
790 730 784
Vapiano - godziny otwarcia
1000 - 2200*

*W niedzielę niehandlową restauracja jest czynna do 2100

Zapisz się na newsletter

keyboard_arrow_up