Czas na łososia! Specjalna oferta Vapiano

Blog

W Vapiano jak zawsze prawdziwie po włosku, ale też z dużą porcją nowości. Już na horyzoncie wiosna, a to dobry moment na to, aby w naszym menu pojawiło się coś zupełnie nowego. Tym razem bohaterem naszej sezonowej karty jest łosoś, czyli szlachetna ryba w kilku ciekawych odsłonach. Włosi uwielbiają ryby i owoce morza. Goszczą na ich stołach praktycznie codziennie w różnych odsłonach. Dodają je do pizzy, makaronu i risotto, lubią też jeść je jako przekąskę i przystawkę. Nie mogliśmy zatem oprzeć się pokusie, aby zaproponować Wam włoskie dania z rybą w roli głównej, oczywiście w naszej interpretacji.

Pan Łosoś od przystawki „prawie” do deseru

Sezonowe menu zostało przygotowane nie tylko na bazie jednego elementu – łososia, ale postanowiliśmy podkręcić jego smak jeszcze innymi dominującym produktami. Na dobry początek poleca się Insalata Salmone, czyli po prostu sałatka z wędzonym łososiem podana na zielonej sałacie, w towarzystwie kaparów, suszonych pomidorów, ogórka i szczypiorku, skropiona delikatnie dressingiem balsamiczno-miodowym. Dla fanów zup oraz jako ciekawe wprowadzenie do dania głównego przygotowaliśmy krem kokosowy curry ze szczypiorkiem i nasionami sezamu. Alternatywą jest krem ziemniaczany ze szczypiorkiem i boczkiem. Szukacie w zupach łososia? Nie został on uwzględniony w pierwszym daniu. Postanowiliśmy pobudzić jedynie Wasze kubki smakowe mleczkiem kokosowym i aromatycznym boczkiem.

Pora zatem na danie główne. Na miłośników makaronu czeka już pasta z wędzonym łososiem, mango, szczypiorkiem, sezamem oraz pikantnym sosem curry, który fantastycznie podkreśla smak ryby. Jest też coś dla tych, którzy włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie bez pizzy. Podajemy ją oczywiście z wędzonym łososiem, któremu zapewniliśmy zacne grono towarzyszy – szpinak, pomidory, czarne oliwki, cebulę, mozzarellę i sos pesto śmietankowy.

Dla najwytrwalszych i o dużym apetycie, dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu, lunchu czy kolacji bez deseru, mamy ciasto jabłkowe z orzechami. Nie odważyliśmy się przygotować słodkości... z łososia. Wszystko przed nami, jeszcze Was zaskoczymy!

Włoskie specjały prosto z morza

Nie bez powodu łososia wybraliśmy na bohatera naszego kolejnego sezonowego menu. Zarówno ryby, jak i owoce morza są ważną częścią włoskiej kuchni. Włochów uważa się nawet za mistrzów w ich przyrządzaniu. Ryby najczęściej podaje się w wersji grillowanej, jednak mieszkańcy Italii również je smażą i pieką. Na szybko przyrządza się z kolei krewetki i homary, które świetnie smakują jako przystawka do wina. Wśród morskich ryb dominuje łosoś, stąd pomysł na jego wykorzystanie w naszym menu. Obok niego jest makrela i tuńczyk. Na pizzę Włosi chętnie kładą sardynki i śledzie. A co we Włoszech podaje się do ryb i owoców morza? Bardzo często jest to świeża sałatka. Czasami też pieczona kukurydziana kaszka, którą dzieli się na mniejsze kawałki, to tzw. polenta. Ryby i owoce morza wspaniale smakują oczywiście na pizzy, z makaronem i w wersji risotto.

Zapraszamy na łososiową włoską ucztę w Vapiano. Obiecujemy, że będzie wyśmienicie A jeżeli nie jesteś fanem łososia, to mamy też inne propozycje dań, w których znajdziesz ryby i owoce morza.

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Wrocław
ul. Sucha 1,
50-086 Wrocław

Vapiano - telefon
790 730 784
Vapiano - godziny otwarcia
1000 - 2200*

*W niedzielę niehandlową restauracja jest czynna do 2100

Zapisz się na newsletter

keyboard_arrow_up